We moeten elke kans grijpen om de CO2 uitstoot in de stad te reduceren. Eén van die kansen is elektrische mobiliteit. Daarom pleiten de liberalen Willem-Frederik Schiltz, Philippe De Backer en Hans Schoofs voor steun van de Vlaamse regering die resulteert in actie. In Vlaanderen, België, in gans Europa hebben wij afspraken gemaakt om de CO2 uitstoot te verminderen. Maar de gemeenten alleen hebben niet het vermogen om hier écht werk van te maken.

Willem-Frederik Schiltz: “De visie en actie van de Vlaamse regering de laatste jaren om de CO2 uitstoot in steden terug te dringen is bijzonder teleurstellend. Steden willen heel graag, maar hebben steun nodig van de Vlaamse regering. Initiatieven en steun van de Vlaamse regering blijft echter uit”. Er moet geïnvesteerd worden in de uitbreiding van het netwerk van oplaadpunten in Vlaanderen, geen verzameling van eilandjes, maar een goede spreiding waar mensen op kunnen rekenen.

Er staat ons een flinke bevolkingsgroei te wachten, dit betekent meer auto’s en weer meer CO2 uitstoot als wij ons wagenpark en netwerk niet aanpassen. Philippe De Backer: “Vanuit Europa moedigen wij elektrische mobiliteit aan. Maar op dit moment loopt Vlaanderen nog achter. In 2009 kondigde Kris Peeters de komst van 10.000 oplaadpunten aan. Maar vandaag de dag zijn het er nog maar 600 in heel Vlaanderen. Elektrische oplaadpunten vormen nochtans een perfecte match met stedelijke mobiliteit. Het zijn juist de steden die van essentieel belang zijn om CO2 reductie te realiseren”

Nu al houdt 80 procent van de CO2 uitstoot verband met stedelijke activiteiten. Mede hierom tekende Mol in 2008 het burgemeestersconvenent, zij onderschrijven om de CO2 uitstoot tegen 2020 met 20 procent te verminderen. Hiervoor is ook bij mensen een mentaliteitsverandering nodig.

Hans Schoofs: “In Mol worden de elektrische oplaadpalen bijna niet gebruikt. De palen staan er, maar mensen zien de nood nog niet om ze te gebruiken. Mensen moeten beter geïnformeerd en meer aangemoedigd worden, helaas dringt dit niet door tot de Vlaamse regering”.

Dinsdag ochtend 29 april kwamen de drie liberalen samen om toe te lichten welke kansen elektrische mobiliteit biedt om de CO2 uitstoot te verminderen. Zij laadde de elektrische campagne auto’s van Willem-Frederik Schiltz op bij het elektrische oplaadpunt aan ‘t Getouw in de Molenhoekstraat (zie bijgevoegde foto’s).

Willem-Frederik Schiltz zetelt sinds 2007 in de Kamer. Hij staat bij de verkiezingen van 25 mei op de derde plaats van de Antwerpse lijst voor het Vlaams parlement. 
Philippe De Backer is sinds 2011 Europees parlementslid en komt op als eerste opvolger van de Europese lijst. 

Hans Schoofs is schepen in Mol en staat op de zevende plaats voor het Vlaams parlement.